23 sep 2014

5. jubilarni međunarodni festival hrane – Konjic food fest 2014

ToFi doo Sarajevo
GastroID Sarajevo – Centar za neformalnu edukaciju osoblja u gastronomiji i ugostiteljstvu

Općina Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja, Razvojna agencija „Prvi korak“ Konjic i firma ToFi doo Sarajevo, u suradnji sa partnerima, Norveškom Sund komunom i TZ HNK organiziraju

5. jubilarni međunarodni festival hrane – Konjic food fest 2014.

Festival će se održati 08. i 09. oktobra ( srijeda i četvrtak)
na Partizanovom igralištu, u

centru Konjica.

Tokom „konjic food festa“ u svrhu popularizacije zanimanja kuhar-ica , će biti održano niz praktičnih prezentacija kojim želimo da potencijalnim budućim i sadašnjim kuharima dodatno približimo ovo vrhunsko zanimanje koje najmanje obezbjeduje sigurno radno mjesto.

Pored učenika 3. razreda srednje škole u Konjicu za zanimanje kuhar, stipendista GastroID centra koji će interaktivno učestvovati na food festu, svojim prisustvom će nas počastiti iskusni i vrsni kuhari iz Švedske, Norveške, Srbije i Bosne i Hercegovine. Vrhunski chef Gunnar Nagell Dahl zvanični ambassador norveške kuhinje će osim aktivnog učešća u sklopu konjic food festa dana 06.10.2014.g. u kabinetu kuharstva srednje škole u konjicu održati predavanje o modernoj kuhinji i svjetskim trendovima u kulinarstvu. Chef Edin Džemat, kapiten švedske reprenzetacije u kulinarstvu je takođe potvrdio svoje gostovanje i aktivno učešće na ovom događaju . Kuhar bosanskih korjena je završio kulinarsku gimnaziju u švedskoj, a po završetku školovanja sudjelovao je na brojnim kulinarskim natjecanjima, te stekao iskustvo u renomiranim restoranima i hotelima. Vrijedno je pomenuti da je chef Edin radio i u vrhunskom restoranu “Noma” u Kopenhagenu koji je 2010., 2011, 2012. i 2014. godine od strane specijalizovanog magazina “Restaurant” proglašen najboljim restoranom na svijetu. Takođe je potvrđeno da će nam se za vrijeme “konjic food festa” pridruziti i Chef Boško Prosić iz Beograda. Chef Bosko je izmedu ostalog zavrsio prestižnu kulinarsku akademiju “Le Cordon Bleu” u Parisu a radio je restoranu “ Les bas rupts” , francuskom restoranu sa mišelinovom zvjezdicom. Veliki doprinos ovom događaju će donijeti i Gastroid centar te firma ToFi Sarajevo zajedno sa glavnim chef-om i trenerom trenera Morenom Debartolijem. Chef Moreno je u Izraelu završio gastro akademiju po programu “kulinarskog instituta amerike” a dodatno je zavrsio i “Le Cordon Bleu” akademiju u Londonu gdje je zivio i radio. Chef Moreno je i Ambasador najvećeg svjetskog proizvođača čokolade “Callebaut”, te je između ostalog i prezentator sistema za termičku obradu namirnica Rational Njemačka. Chef adis doljancic je trener GastroID centra a vec sedam godina surađuje sa firmom ToFi Sarajevo. Chef Adis je takođe prezentator sistema “Rational” te je klasićan primjer kako se upornošću mogu dostići ciljevi koji nam se ponekad čine nedohvatljivim..

Vrhunski chefovi svjetskog kalibra, bogata ponuda gastro specijaliteta uz degustaciju istih, prezentacije moderne kuhinjske opreme, prezentacije jela spremljenih od lokalnih namirnica i proizvoda uz upotrebu modernih tehnologija koje se koriste u profesionalnim kuhinjama, su povodi da nas 08. i 09.Oktobra 2014.g. posjetite u Konjicu na 5. jubilarnom festivalu hrane „Konjic food fest“ 2014.

Dobro došli

Saopštenje  možete preuzeti ovdje: SAOPSTENJE

Komentariši