06 nov 2014

GastroID na 5. jubilarnom međunarodnom festivalu hrane

Vrhunski chefovi svjetskog kalibra iz Norveške, Srbije i Bosne i Hercegovine, bogata ponuda gastro specijaliteta uz degustaciju istih, prezentacije moderne kuhinjske opreme, prezentacije jela spremljenih od lokalnih namirnica i proizvoda uz upotrebu modernih tehnologija koje se koriste u profesionalnim kuhinjama, glavna su obilježja 5. jubilarnog međunarodnog festivala hrane „Konjic food fest“ 2014. održanog 08. i 09. Oktobra 2014.g. u Konjicu na Partizanovom igralištu.

Ovaj izuzetno bitan događaj za ljubitelje istinskih užitaka u gastronomiji organizirali su Općina Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja, Razvojna agencija „Prvi korak“ Konjic i firma ToFi doo Sarajevo, u suradnji sa partnerima, Norveškom Sund komunom i TZ HNK.

Tokom „Konjic food festa“ u svrhu popularizacije zanimanja kuhar-ica, održano je niz praktičnih prezentacija kojima smo potencijalnim budućim i sadašnjim kuharima dodatno približili ovo vrhunsko zanimanje koje, u najmanju ruku, obezbjeđuje sigurno radno mjesto.

Zvanični ambasador norveške kuhinje, chef Gunnar Nagell Dahl je osim aktivnog učešća u sklopu “Konjic food festa” dana 06.10.2014.g. u kabinetu kulinarstva srednje škole u Konjicu održao je predavanje o modernoj kuhinji i svjetskim trendovima u kulinarstvu.

Chef Boško Prošić iz Beograda aktivno je učestvovao u praktičnim prezentacijama centra GastroID, gdje su stipendisti centra GastroID, učenici 3 razreda srednje škole u Konjicu i posjetioci mogli uživati u Boškovim vrhunskim kulinarskim umjećima i tehnikama sa pariškog La Cordon Bleu.

Veliki doprinos samom festivalu doprinio je i centar za neformalne edukacije u kulinarstvu i ugostiteljstvu GastroID koji egzistira u sklopu firme Tofi d.o.o. Sarajevo, sa chefovima imena Moreno Debartoli i Adis Doljančić. Chef Moreno je svoja kulinarska umjeća i vještine stekao u londonskom Le Cordon Bleu i izraelskoj gastro akademiji po programu “Kulinarskog Instituta Amerike”. Također je i ambasador najvećeg svjetskog proizvođača čokolade “Calleabaut” i prezentator sistema za termičku obradu namirnica Rational Njemačka. Drugi Chef centra GastroID Adis Doljančić, također je prezentator sistema Rational, a već sedam godina sarađuje sa firmom Tofi.

Komentariši