17 dec 2014

Edin Džemat, Kapiten švedske kulinarske reprenzetacije u radnoj posjeti GastroID centru u Sarajevu.

U periodu od 09.do 12. Decembra 2014.g. ponovo smo bili sretni ugostiti, druziti se I raditi sa kapitenom Švedske reprenzetacije u kulinasrtvu, maestrom gastronomije, rođenim Prozorčaninom,  Edinom Džematom.


Edinova prva iskustva sa kuhinjom počinju u Švedskoj gdje je došao silom neprilika,  kada nakon završene osnovne škole upisije kulinarsku gimnaziju i u njoj biva proglašen za najboljeg učenika u zadnjih 20 godina, za što kao nagradu dobija specijalnu stipendiju. Svaki dan poslije nastave radio je u gradskom hotelu, što mu kasnije omogučava I više ponuda za  posao. Edin se zapošljava , ali je želio još više, želio je učiti i usavršavati se, te u 21. godini napušta roditeljski dom i seli u Göteborg, grad sa nešto manje od million stanovnika. U ovom gradu Edin radi u najboljim i najpopularnijim restoranima i počinje da učestvuje na kulinarskim takmičenjima gdje je pokazivao marljivost,zainteresovanost I šarmantnost od samog starta. Svojom  jednostavnošču oduševljava I kupi mnoge simpatije. U  mnogo navrata se nadmetao  za naslov najboljeg kuhara u Švedskoj i uvijek završavao među prvih pet. Postaje poznat i stiče veliku popularnost, te se često pojavljuje na kanalu TV 4 sa kojim I danas usko surađuje . Istovremeno, svoje kulinarske vještine je pokazivao I upijao po mnogim metropolama u Evropi I svijetu.

Kao vrlo mlad odlazi   u Kopenhagen-restoran “NOMA” (najbolji restoran u svijetu u 2010, 2011. i 2012. I  2014.godine) , gdje se prijavljuje na volonterski rad ali vec nakon vrlo kratkog vremena, slavni chef I vlasnik restorana Noma Rene Redzepi , nudi Edinu stalni posao što Edin i prihvata. Edin se u restoranu Noma Kopenhagen, koji između ostalog posjeduje i dvije Michelin zvjezde zadržava godinu dana a na povratak “kuci” utiče švedski biznismen Torsten Jannson, vlasnik mnogobrojnih   švedskih kompanija I brendova. Gosp. Torsten nudi Edinu partnerski posao u koji on ulaže kapital, a Edin stečeno znanje I iskustvo, te u Göteborgu otvaraju restoran “Linnea art restaurant”, u kome je Edin glavni I odgovorni, gdje Kapitenova kreativnost dolazi do punog izražaja.  Edin je  prije nepunih mjesec dana sa timom Švedske , na svjetskom  prvenstvu u kulinarstvu koje se održalo u Luxemburgu u izuzetno jakoj konkurenciji , ostvario prvi rezultat u Europi a drugi u svijetu što je zaista ogroman uspjeh . Prvo mjesto u svijetu je osvojio Singapur a treće USA,

Trenutno radi na mnogim projektima , a prilikom mnogobrojnih posjeta Bosni I Hercegovini, svu pažnju I vrijeme poklanja  radu I  unapređenju rada  centra neformalne edukacije za zanimanja u gastronomiji “GastroID” specifičnog I po tome što je to jedini centar  takve vrste na teritoriji Bosne I Hercegovine I šire. Tokom Kapitenove trodnevne radne posjete našem centru, I ovaj put smo imali  priliku raditi na  treningu trenera I saradnika centra, motivacionom treningu te prezentaciji modernih trendova svjetskih kuhinja koju smo priredili svim našim studentima. Dogovoreno je da će treneri kao i mladi I perspektivni asistenti I student centra GastroID u skorom periodu ići na usavršavanje u Švedsku .

GastroID centar organizira I nudi otvorene i specijalizovane treninge za profesije u kulinarstvu  i ostala zanimanja u ugostiteljstvu. Pored super moderne demo kuhinje u Sarajevu, Centar  GastroID raspolaže I sa vrhunskom profesionalnom kuhinjom u sklopu srednje škole u  Konjicu te kuhinjama koje centar ima na raspolaganju preko  mreže partnera iz privatnog sektora u cijeloj zemlji. Svi programi su razvijeni  u skladu sa stvarnim potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva s naglaskom na praktične obuke i učenje kroz rad. Predavači centra su profesionalci s dugogodišnjim iskustvom, educirani da na adekvatan način prenesu potrebna znanja . Centar želi poboljšati postojeći radni kadar u sektoru gastronomije, kao i omogučiti novi, tako da je obuka namijenjena zaposlenim i nezaposlenim pojedincima sa i bez profesionalnog iskustva, ali prvenstveno poslodavcima I njihovim posloprimaocima iz branše. Među trenutnim polaznicima Centra GastroID , mogu se naći i stipendisti referentnih restorana I hotela koji su i potencijalnih poslodavci našim studentima.  Trenutno među studentima imamo polaznike iz 4 kantona I oba entiteta kao I polaznice iz populacije manjina, što nam je poseban izazov I obaveza. Svi studenti po uspješnom završetku programa obuke će biti certificirani od strane GastroID centra i Prilika Plus programa , ali što je još važnije studenti će steći znanja i vještine potrebne na tržištu rada. Početkom 2014. godine, firma ToFi Sarajevo je  otvorila trening centar, sufinansiran od Švicarske Agencije za razvoj i suradnju ( SDC) koji djeluje u sklopu Ministarstva Vanjskih poslova Švicarske Konfederacije a kroz Prilika Plus projekat.

Prilika Plus projekat je  krajem tekuće godine krenuo sa u drugom fazom projekta neformalne edukacije , gdje je prioritetan cilj jačanje postoječih kapaciteta I otvaranja novih partnerskih odnosa sa  stručnim školama u BiH, gdje je firma ToFi definisana kao  ključni partner  . Firma ToFi ima više od trideset godina iskustva u pružanju konsultantskih usluga hotelima i restoranima u Bosni i Hercegovini kao I opremanju odnosno servisiranju  profesionalnih kuhinja I vešeraja.

 • IMG_8881
 • IMG_8872
 • IMG_8882
 • IMG_8884
 • IMG_8901
 • IMG_8925
 • IMG_8953
 • IMG_8974
 • IMG_9028
 • IMG_9085
 • IMG_9080
 • IMG_9084
 • IMG_9180
 • IMG_9139
 • IMG_9191
 • IMG_9203
 • IMG_9195

Komentariši