05 feb 2015

Bh. predstavnici na prestižnom svjetskom sajmu hotelijerstva i gastronomije „Sirha 2015“

01 02 Gastroid Sarajevo - SIRHA 2015
Bosanskohercegovački Centar za obuke u gastronomiji i ugostiteljstvu „GastroID“ je zajedno sa firmom za izradu i servis tehnoloških rješenja za profesionalne kuhinje i vešeraje „ToFi“ iz Sarajeva u periodu od 24. do 29. januara 2015. boravio na organizovanom studijskom putovanju u francuski grad Lyon, gdje se održavao specijalizovani svjetski sajam hotelijerstva i gastronomije „Sirha 2015“. U toku pet dana boravka u Lyonu, bh. predstavnici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima kako u gastronomiji, tako i u industriji profesionalne pekarske, slastičarske i kulinarske opreme i novih tehnologija koje se koriste u svijetu.

03 04 Gastroid Sarajevo - SIRHA 2015

U okviru ovog događaja održano je i prestižno takmičenje kuhara „Bocuse d'Or 2015“, gdje su 24 zemlje pokazale vlastita kulinarska dostignuća u domenu primjene novih tehnologija, znanja i umijeća u pripravljanju hrane. Bosanskohercegovačka delegacija koja je boravila na sajmu „Sirha 2015“ zajedno ima oko 80 godina iskustva u domenu gastronomije, i u toku prošle godine predstavili su BiH i u svjetskom gastronomskom centru, Parizu, na svjetskom sajmu kruha i čokolade „Europain 2014“, a tom prilikom posjetili su i čuvenu gastronomsku akademiju „Le Cordon Bleu“. U Lyonu je ovaj put još od ranije poznata bh. kompanija „ToFi“ predstavila i svoj centar „GastroID“, kroz koji je pokrenula projekt edukacije kuhara/ica i ostalog osoblja za djelatnosti u ugostiteljstvu. Projekt je pokrenut uz podršku Švicarske ambasade u BiH kroz projekt Prilika Plus.

Gastronomiju je potrebno posmatrati kao glavnu žilu turizma, nešto što može donijeti korist bh. ekonomiji, te je potrebno recipročno i ulagati u istu, a mi iz kompanije ‘ToFi’ i Centra ‘GastroID’ ne zaostajemo za svjetskim trendovima“ – rekao je Elvir Toholj, direktor kompanije ToFi i glavni menadžer Centra „GastroID“.

05 06 Gastroid Sarajevo - SIRHA 2015Činjenica je da se trendovi i tehnologije u ugostiteljstvu i gastronomiji brzo mijenjaju i napreduju, te je shodno s tim potrebno uložiti dodatne napore u smislu educiranja primarno onih koji educiraju u sistemu formalnog obrazovanja, a nažalost, kako navodi Toholj, česta je pojava da ni neki nosioci sektora nemaju potrebna znanja i iskustva, dok su sami konzumenti generalno gastronomski neosvješteni.

U BiH, zemlji sa toliko puno turističkih i gastronomskih potencijala, nalazimo se u jednom klasičnom vakuumu gdje poslodavac želi zaposliti profesionalan kadar, a to mu nije omogućeno i cijela branša snosi posljedice. Vizija ‘GastroID’ centra je postaviti najveće standarde poslodavcima u oblasti turizma i ugostiteljstva kada je obuka radnog kadra u pitanju, te staviti naglasak na stvarne potrebe ove oblasti“ – dodao je Toholj.

Komentariši