11 feb 2015

Osamnaest novih mladih kuhara/ica certificirano u Centru “GastroID”

U srijedu 11. februara 2015. godine u Trening centru za obuku za zanimanja u gastronomiji i ugostiteljstvu „GastroID“ u Krivoglavcima u Vogošći uručeni su certifikati za polaznike/ice prvog stepena za zanimanje kuhar/kuharica.
Kroz ovu obuku u trajanju 160 sati, osamnaest osoba obučeno je za zanimanja u gastronomiji, čime je bosanskohercegovačka kulinarska scena dobila novi mladi profesionalni kadar, konkurentan na tržištu poslova u Bosni i Hercegovini. Četvero učesnika/ica obuke bili su stipendisti kompanije “ToFi” pri kojoj „GastroID“ i djeluje, a za šestero obučenih omogućena je praksa u eminentnim bh. ugostiteljskim objektima.

01 Certifikati - GASTROID Sarajevo

Centar za obuku za zanimanja u gastronomiji i ugostiteljstvu “GastroID“ pokrenula je kompanija „ToFi“ 2013. godine uz pomoć Švicarske agencije za razvoj i suradnju „SDC“ kroz projekt „Prilika Plus“ (Skills For Jobs). Projekt „GastroID“ uspješan je pokazatelj realizacije napora „Prilike Plus“ da uz pomoć različitih kompetentnih lokalnih bh. partnera poput kompanije „ToFi“ unaprijedi kapacitete i ojača odnose pružalaca obuka i poslodavaca u cilju poboljšanja zapošljivosti aktivne radne snage u Bosni i Hercegovini. Osam osoba koje su prošle kroz edukaciju u Centru „GastroID“ dobili su zaposlenja u sektoru ugostiteljstva/gastronomije.

02Ovo je ujedno i III generacija obučenog novog radnog kadra od početka rada Centra “GastroID” koji djeluje pri bh. kompaniji “ToFi”, a trenutno još petnaest osoba pohađa II stepen za zanimanje kuhar/ica. Edukacija se sastoji od ukupno tri stepena obuke, a pored zanimanja kuhar/ica, Centar nudi obuke i za poslastičare/ke, dok se u sljedećem mjesecu najavljuju profesionalne obuke i za zanimanja u ugostiteljstvu (barmeni/ice, sobarice). Za više informacija o narednim obukama uskoro.

Komentariši